Műtrágya egészségkárosító hatása
Napjainkban gazdálkodás tekintetében sokkal nagyobb arányban történik műtrágya felhasználása, mint komposzt lehetőségeinek kihasználása, ez elsősorban azért van így, mert a műtrágya használatával nagyobb mennyiségű termés érhető el és ez nyilvánvalóan nagyobb hozamot biztosít.
Érdemes tudni azonban, hogy mi történik, amikor nitrogén műtrágya kerül felhasználásra a zöldség és gyümölcs termesztés területén.
Azok a zöldségek és gyümölcsök, melyek termesztése során műtrágya kerül felhasználásra, a termésnek a nitrát tartalma sokkal magasabb, mint a kiegyensúlyozott tápanyag ellátást biztosító komposzttal kezelt növényeknek.
A nitrát jelenléte teljesen természetes a növények szöveteiben, ám egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen arányt mutat, amennyiben ez túl magas, az elképesztő mértékben veszélyezteti egészségünket.
Nagyon kevés szó esik arról manapság, hogy a magas nitrát tartalmú élelmiszerek milyen hatással vannak az emberi szervezetre. A nitrát csökkenti a vér oxigén szállításra való képességét, valamint egyes vegyületek daganatos megbetegedéseket idézhetnek elő. Különösen veszélyeztetettek azok az egyének, akik hajlamosak rákos megbetegedésekre, valamint a csecsemők, akiknek immunrendszere még nem elég fejlett ahhoz, hogy kellőképpen tudjon védekezni a magas nitrát tartalom ellen.
Az sem utolsó szempont, hogy a műtrágyázás csak egyes elemeket juttat a talajba, a többi nélkülözhetetlen elem hiánya pedig a termőföld elszegényedéséhez vezet, ezáltal a zöldségek, gyümölcsök, gabonák mindenképpen nyomelemekben szegények lesznek, amit csak tetéz a magas nitrát tartalom. Ebből látható, hogy az élelmiszerek minősége távolról sem kielégítő az ember szervezete számára, ebből következik az a rengeteg népbetegség, mely korunkra jellemző.
Mindezt a helyzetet még súlyosbítja a növényvédő szerek egészségkárosító hatása, melyek károsíthatják az idegrendszert, a hormonrendszert, fejlődési rendellenességeket okozhatnak, valamint allergiás tüneteket idéznek elő, mely szintén népbetegségnek mondható napjainkban.
A fentieket figyelembe véve teljesen egyértelmű, hogy miért fontos a komposztálás, illetve a komposzt felhasználása, és nélküle milyen minőségű élelmiszerekhez juthatunk hozzá.