Miből legyen komposzt
Amikor a komposzt alapanyagáról van szó, akkor meghatározásra kerülnek azok az anyagok, melyek komposztálásra alkalmasak, azok, melyek lassíthatják a folyamatot, valamint azok az alapanyagok, melyek semmi szín alatt nem kerülhetnek bele a komposztálóba.
Elsődleges komposzt alapanyagok lehetnek a konyhai szerves hulladékok, valamint a kerti hulladékok.
Konyhai hulladék
A legjobb komposzt alapanyagok a zöldség és gyümölcs hulladékok, elvirágzott növények, a szobanövényekről lehullott levelek.
Ezen kívül ételmaradványok egy része is bekerülhet a komposzt alapanyagok közé. A kávézacc és a lefőzött tealevelek különösen jót tesznek a termőföldnek, valamint a tojás héja is nagyon jól hasznosítható.
Arra azonban érdemes nagyon ügyelni, hogy főtt zöldségek ne kerüljenek a komposztba, valamint állati maradványok, csontok se.
Gyümölcsök tekintetében a déli gyümölcsök héját érdemes kihagyni, mivel azok beoltásra kerülnek erjedésgátlóval, esetleg génkezeltek lehetnek, emiatt módosíthatják a komposzt minőségét, lassíthatják a folyamatot.
Kerti hulladékok
Kerti hulladékok nagy mennyiségben keletkeznek a ház körül, ezek nagy részét érdemes felhasználni a komposzthoz.
Fanyesedékek, ágak, lehullott lomb, fűnyesedék, elnyílt virágok és lehullott gyümölcsök, mind felhasználható alapanyagok a komposzthoz.
Arra nagyon kell ügyelni, hogy a fanyesedékek felaprítás után kerüljenek csak a komposztáló edénybe.
Érdemes kihagyni a komposzt alapanyagok közül a viaszos leveleket, valamint a diófa és ecetfa lombját. Nem rontják a komposzt minőségét, csak lassítják a komposztálás folyamatát.
Egyéb hulladékok
A háztartásban előforduló papír és fa hulladék is felhasználható az alapanyagok között.
Arra nagyon kell figyelni, hogy csak olyan papír kerüljön a komposztáló edénybe, ami nem színes és nem fényes, tehát képes normál úton lebomlani.
Fa hulladék tekintetében hasonló a helyzet, kizárólag a kezeletlen fa hulladék kerüljön a komposztálandó alapanyagok közé, és csakis aprítás után.
Komposztálásra alkalmatlan anyagok
A szerves anyagok között is van sok olyan anyag, melyek alkalmatlanok a komposztálásra, ezért ezek nem kerülhetnek bele a komposztáló edénybe.
Ilyen alkalmatlan anyag minden főtt ételmaradék, színes papírok, kezelt fahulladékok, minden vegyszer, hamu és por.
A kerti hulladékok közül érdemes kihagyni a gyomnövényeket, mivel azok visszafertőzhetik a talajt, amennyiben még rendelkeznek szaporodásra képes részekkel.
Amennyiben olyan alapanyag válik kétségessé, mely nem található a fenti felsorolásban, akkor annak érdemes utánanézni, vagy a biztonság érdekében kihagyni a komposztáló edényből.